Klokkijken + tafelsommen/ tafeldictees groep 4

Beste ouders/ verzorgers,

allereerst nog de beste wensen voor 2014!

Klokkijken: bij rekenen zijn de kinderen flink aan het oefenen geweest met klokkijken. Wat de kinderen nu moeten kunnen/ kennen is:

- aflezen van hele, halve uren, kwart voor en kwart over

- hoeveel tijd is er voorbij/ hoelang heeft iets geduurd? (behandeld zijn de termen: half uur, heel uur, kwartier, anderhalf uur)

Vooral met het tweede punt hebben veel kinderen nog moeite. Onze vraag aan u is om thuis ook te oefenen met deze onderdelen. Dit hoeft maar 5 minuutjes per dag te duren, maar kan uw zoon/ dochter erg helpen! Voorbeelden van oefeningen zijn:

- batterij uit een klok halen en hele/halve uren oefenen/ kwart voor en kwart over. Onze uitleg t.a.v. de wijzers: de grote wijzer doet het meeste werk en moet het hardste 'lopen'. Hij vertelt of het een heel, half uur is, kwart voor of kwart over. De kleine wijzer hoeft minder hard te lopen. Hij vertelt het cijfer erbij.  

- samen oefenen op de pc (zoekwoord 'klokkijken' invullen via www.google.nl) Er is heel veel te vinden! Dit kan ook via de cd-rom Ambrasoft.

- mocht uw kind al een horloge hebben; laat hem/ haar deze graag dragen!

Tafelsommen: ook met de tafelsommen zijn we hard aan het oefenen. Inmiddels kennen de (meeste) kinderen de tafels van: 0, 1, 2, 5 en 10. We oefenen nu verder met de tafel van 3 en 4. Eind groep 4 zullen de kinderen de tafels van 1 t/m 10 aangeboden hebben gekregen. In de klas zullen we tafeldictees voor punt gaan geven. Hierover krijgt u & uw zoon/dochter van tevoren bericht. Ook hierbij is het fijn als u thuis met uw zoon/ dochter oefent. De beste manier is nog altijd: herhaling, herhaling, herhaling.

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Met vriendelijke groeten,

Juf Jessica & Juf Hilde, groep 3-4